Expression (Acryllic)

PC
Pentium
Windows 95/98/NT4x, ME, 2000, XP
64 MB RAM

Mac OS 8, 9 and X
Mac OS 8.6x: 64 MB RAM
Mac OS X version 10.1x: 128 MB RAM

Best of Both Worlds

Creature House heeft begin december 2002 een nieuwe upgrade van Expression uitgebracht. Het programma is enig in zijn soort en verenigt de kracht van vectoren met de expressie van bitmaps. Het concept van de zogenaamde skeletal strokes vormt het hart van Expression. Skeletal strokes zijn vergelijkbaar met de nondestructieve bewerking in Illustrator of LiveMotion. De vectoren vormen de basis die met een bitmap-skin aangekleed kunnen worden. Via deze formule kun je ogenschijnlijke bitmapafbeeldingen maken, die resolutieonafhankelijk zijn: de kracht van een vectorprogramma gecombineerd met de expressiviteit van een bitmapprogramma.

Historie

Expression is evenals Painter oorspronkelijk ontwikkeld door Fractal Design. Later is het programma verder ontwikkeld door MetaCreations en tenslotte terechtgekomen bij Creature House.

Expression 3 draait onder Mac OS X, maar heeft daar minimaal 128 MB RAM nodig (bij voorkeur 200 MB). Nieuw in de interface zijn de paletten Effect Lines en Flash Button. Ook is de ergonomie van de werkruimte verbeterd doordat alle paletten nu aan elkaar gekoppeld kunnen worden dankzij een “magnetische” onderkant.

Pseudo-bitmapafbeeldingen van postzegelgrootte tot billboardformaat

Resolutieonafhankelijheid is een sterke troef van Expression. De Natural Media applicatie Painter overtreft Expression wat betreft uitdrukkingskracht, maar genereert wel altijd afbeeldingen die resolutieafhankelijk zijn. Met de Art Brushes in Illustrator 8-10 kun je vectoren ook een expressief uiterlijk geven, maar Illustrator blijft wat uitdrukkingskracht betreft weer ondergeschikt aan Expression.

Overzicht van Paletten
Expression 3 beschikt over 12 paletten en is uitgebreid met de nieuwe paletten Effect Lines en Flash Button. Evenals bij zijn broertje Painter is het op een 17″monitor woekeren met ruimte en heb je minimaal een 19″ monitor nodig. Daarbij komt dat je de paletten niet met één klik op de titelbalk kunt in- en uitklappen, zoals in Painter 7. Wat wel weer erg handig is, is de “magnetische” onderkant van de paletten, zodat je alle paletten onder het bovenste paletten in één keer kunt verplaatsen. Jammer is dat je niet je eigen werkruimte kunt bewaren als preset. Natuurlijk “onthoudt” Expression wel de opstelling van de paletten wanneer je het programma afsluit en daarna weer opent. Alle paletten zijn te openen met het menu Window of met de functietoesten F2 tot en met F13.

Toolbox

Aan dit palet kun je ook nog duidelijk de gemeenschappelijke afstamming van Expression en Painter zien, die oorspronkelijk door Fractal Design ontwikkeld zijn. De compactheid van dit palet heeft duidelijk een voor- en een nadeel. Je zou niet verwachten dat je via dit kleine palet toch nog 35 gereedschappen kunt benaderen. Elk gereedschap met rechtsonder een hoekje herbergt gerelateerde gereedschappen. Soms is het dus wel even zoeken…

Paint Style


Het palet Paint Style is voor Expression wat het paneel Properties is voor Studio MX. Hier kun je de basisinstellingen aflezen: of je werkt met lijnkleur, vulkleur, een verloop, transparantie, enz… Omdat Expression enig in zijn soort is, kun je niet leunen op een gemeenschappelijke ergonomische “taal” zoals je dat wel kunt bij de productenfamilies van Adobe of Macromedia. Een geniale vondst is de Stroke width meter, een teller waarvan je de waarden kunt invoeren door met de muis te scrollen.

De verticale rij knoppen zijn 9 Blending Modes waarmee je net als in Photoshop of Illustrator de ene laag/penseelstreek op een specifieke wijze in de andere kunt laten overvloeien.

Attributes

Hier kun je de eigenschappen voor lijnen en vullingen beheren. Zoals bij veel paletten in Expression is de compactheid van dit palet omgekeerd evenredig aan de leesbaarheid.

Fonts

Natuurlijk heeft CreatureHouse de scrollable meters ook in andere paletten toegepast. Zeker bij lettertypen zul je veelvuldig gebruik maken van deze handige vondst.

Object List

Dit palet is vergelijkbaar met het lagenpalet uit Illustrator of Photoshop. Lagen kunnen vergrendeld worden of onzichtbaar worden gemaakt en objecten kunnen gegroepeerd worden.

Variable Width

Dit palet is uniek voor een vectorprogramma en juist typerend voor Expression.
Hier stel je het profiel in voor een kwaststreek.

Strokes

Expression beschikt over tientallen voorgeprogrammeerde “penseelstreken”. Deze zijn ondergebracht in verschillende categorieën. Adobe introduceerde in illustrator 8 voor het eerst artbrushes en daarmee ook een soortgelijke bibliotheek voor penseelstreken. Toch is Expression superieur aan de expressieve vectoren van Illustrator. Het voorgaande palet Variable Width laat zien dat het profiel van een penseelstreek á la Painter tot in de kleinste details beheerst kan worden.

Transformation

Dit palet blinkt uit in compactheid, maar is toch beter leesbaar dan bijvoorbeeld de paletten Paint Style en Attributes, maar dat is vooral te danken aan de universele transformatie-icoontjes voor schalen, roteren, spiegelen en schuintrekken.

Item List

Voor de non-destructieve bewerking die kenmerkend is voor Expression, is dit de schatkamer waar alles bewaard wordt. Het palet is enigszins vergelijkbaar met de library in Flash.

Colorize

Dit palet is een aanvulling op de kleurenkiezer in het palet Paint Style, waarin je alleen RGB kleuren kunt kiezen. In Colorize kun je ook de verzadiging, helderheid instellen en heb je rechtstreeks toegang tot het HSB-kleurmodel.

Effect Lines

Dit is een van de nieuwe paletten die in Expression 3 geïntroduceerd zijn. Samen met de paletten Attributes en Variable Width heb je nu het ultieme beheer over penseelstreken.

Flash Button

Het tweede nieuwe palet in Expression 3 is een echte verrassing voor creatieve Flashers onder ons. Met dit palet kun je verschillende staten en effecten maken voor Flashbuttons. Wanneer je een staat selecteert, kun je uit een rolmenu een effect kiezen. Expression past dan alle eigenschappen voor lijnen en vullingen automatisch aan. Via het Flash-icoontje kun je rechtstreeks exporteren naar Flash.

Conclusie

De paletten van Expression tonen duidelijk dat we hier niet met een intuïtieve applicatie te maken hebben die voor newbies makkelijk toegankelijk is. De prettige compactheid van de paletten heeft als keerzijde dat het even duurt voordat je de paletten werkelijk goed kunt “lezen”. Het palet Flash Buttons is een prachtige aanwinst, die er hopelijk toe zal leiden dat Expression nu echt eens ontdekt gaat worden, juist ook door de creatieve Flashers onder ons.

Integratie met Illustrator, Flash en Photoshop

Bestanden vanuit Expression 3 exporteren is vooral voor het web van groot belang.
Een van de vier exportopties is de export naar Flash.

De andere drie exportopties zijn Illustrator, EPS en PDF Export.

Export naar Flash

Wanneer je naar Flash wilt exporteren, kies je uit het menu File > Export > Flash Export. Daarna opent het venster Flash Export Options

Export naar Illustrator

Voor Export naar Illustrator kies je uit het menu File > Export > Illustrator Export
Het venster Illustrator Export version verschijnt. Kies een formaat.

Bij export naar het Illustrator 9.0-formaat wordt het venster PDF with Transparency Export Settings geopend. Hierdoor blijft de transparantie behouden.

Wanneer een illustratie uit Expression in Illustrator 10 geïmporteerd is, blijf je controle houden over elk pad. De paden worden samen gegroepeerd in één object.

Photoshop Plugins importeren in Expression

Evenals zijn voorganger ondersteunt Expression 3 volledig alle Photoshop plugin’s. Om deze te koppelen kies uit het menu PS-Pulgins > Set Plugins Folder… Hierna verschijnt het venster Photoshop Plugins Setup waarin de Plugin-map van Photoshop kan worden gelokaliseerd. Na de herstart van Expression 3 verschijnen alle filters onder het menu PS Plugins.

Alles over Expression 3 op Creaturehouse.com
Review Expression 3 op Unleash.com
Review Expression 3 op Computerarts.co.uk

meer artikelen over Expression