Psychedelisch ontwerp [2]

Roadmap voor psychonauten
Eerder liet ik zien hoe je in Illustrator 10 ‘vloeibare’ letters in hippiestijl kunt maken. We blijven even verder trippen in de psychedelische stijlperiode van de vorige eeuw en schakelen over naar Photoshop voor het maken van een compositie die aan een mandala doet denken. In het Oosten worden deze figuren als meditatieobjecten gebruikt. Toen de ‘importmandala’ in de subcultuur van de jaren 60 ingeburgerd raakte, werd het een roadmap voor psychonauten.

Onze postmoderne tijd is een tijd van knippen en plakken. Dat gebeurde in de sixties natuurlijk ook al. Oosterse uitdrukkingsvormen werden bijvoorbeeld gemixt met de kunst van de hopi-indianen en een scheutje Jugendstil. Dat gebeurde toen nog met de analoge schaar, lijmpot, kaleidoscoop en tekengereedschap. Wij doen het allemaal (en nog veel meer) met Photoshop.

‘Mandala’

Deze tamelijk complexe figuur is slechts in een paar stappen in Photoshop te maken. Uitgangspunt is een simpele compositie die in Illustrator gemaakt is. (onder)

Start
Teken de bovenstaande figuur in Illustrator 10.

Contouren maken

Maak een kopie van laag 1 en selecteer uit het menu Filter de opdracht Stylize > Find Edges.

Kleuren omkeren

De contourlijnen zijn rood en de vlakken daartussen wit. Selecteer uit het rolmenu in het laagpalet de overvloeimodus Overlay. Kies daarna uit de paletopties Flatten Image zodat de lagen samengevoegd worden. Kies tenslotte Invert om de kleuren om te keren. De stralen worden lichtoranje en de ondergrond rood.

Zonnestralen maken

Om het vibrerende effect van zonnestralen te maken, selecteer je uit het menu Filter de opdracht Distort > Zig Zag. Kies uit het rolmenu Style de optie Around Center.

Verloop maken

Maak nu een aanpassingslaag met een Gradient. Kies een radiaal verloop met alle kleuren van het spectrum. Nu kun je gaan experimenteren met de verschillende overvloeimodi. Het geheim van de bonte in elkaar overvloeiende kleuren zit in deze aanpassingslaag.

Variaties maken

Met een basis van drie lagen kun je eindeloos experimenteren. De overvloeimodi laten telkens een verassende variant zien. Je kunt de compositie een structuur geven door een filter te kiezen uit de categorie Artistic.