Adobe Illustrator

PC Pentium III, IV
256 MB RAM
470 MB HD
Windows XP

Mac PowerPC G3,G4,G5
256 MB RAM
470 MB HD
Mac OS X 10.2.4

IJzersterke 3D-divisie

Adobe kon natuurlijk niet achterblijven met een antwoord op het Extrude-gereedschap van Freehand MX. Al in het voorjaar van 2003 werd gefluisterd dat Illustrator 11 hard terug zou slaan. Illustrator 11 is er nooit gekomen (hoewel sommige gebruikers liever van 11 spreken dan van CS…), maar de 3D-divisie wel. En hoe! Illustrator CS wint overtuigend van Freehand MX wat 3D-mogelijkheden betreft.

werkruimte in Mac OS X

Adobe Dimensions is opgegaan in Illustrator CS en als standalone applicatie ter ziele. Dat was te verwachten, aangezien er nooit een gecarboniseerde Dimensions verschenen is en Illustrator CS door de rivaliteit met Freehand MX gedwongen was een sterke 3D-divisie te adopteren. En iedereen wist dat Adobe die in zijn eigen stal had. Vergeleken bij een 3D-applicatie zijn de mogelijkheden natuurlijk heel beperkt, maar de 3D-benadering van Dimensions blinkt nog steeds uit in eenvoud.

Illustrator CS wordt geleverd met een handboek,
een installatie-CD en een extra Video Training-CD.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid…
Met Illustrator CS neemt Adobe afscheid van Botticelli’s Venus
en kiest voor Flower Power.

Adobe Illustrator Expert Center


Illustrator 10

Victorie voor een ouwe vectorreus

Illustrator 10 verscheen in november 2001, traditiegetrouw een halfjaar na de tiende upgrade van Freehand. De voorsprong die Macromedia’s tekenprogramma de laatste jaren op Adobe’s vectorreus genomen had, is met deze upgrade inmiddels teniet gedaan. Illustrator 9 had al een flinke inhaalslag geleverd op Freehand door eindelijk ook transparantie en overvloeimodi te introduceren. Nu komt Illustrator 10 voorlopig als overwinnaar uit de bus in de voortdurende race tussen de beide vectorgiganten.

Zowel Macromedia en Adobe hebben de laatste jaren hun tekenprogramma’s behoorlijk uitgebreid met websnufjes en ook in Illustrator 10 wordt deze koers aangehouden. In het najaar van 1998 lanceerde Adobe het inmiddels in Illustrator en Photoshop geassimileerde ImageStyler, een applicatie waarmee in een handomdraai buttons en rollovers konden worden gemaakt op een non-destructieve wijze. Vectoren vormen het geraamte en stijlen de stoffering die gewijzigd kan worden zonder dat het geraamte verandert. In Illustrator 9 werden nieuwe paletten geïntroduceerd die uit ImageStyler afkomstig zijn.

In Illustrator 9 bestond uiteraard ook al het commando Save for the web waarin afbeeldingen voor het web, zoals buttons, navigatiebalken en mockups voor complete webpagina’s geoptimaliseerd en in verschillende webformaten geëxporteerd konden worden. Illustrator 10 gaat weer een stap verder in de workflow voor webdesigners. Imageslicing is voortaan rechtstreeks in Illustrator mogelijk en ook de export naar Flash is verfijnd in het nieuwe uitgebreide exportvenster.

Een kist vol nieuwe gereedschappen

Het eerste dat opvalt aan Illustrator 10 is de grote hoeveelheid nieuwe gereedschappen in het gereedschappalet. Maar liefst 23 nieuwe icoontjes zijn er bijgekomen en nadat we ze een voor een ter hand hebben genomen, zal het beslist even duren voordat we er vertrouwd mee zijn. Sommige gereedschappen zullen ongetwijfeld onderin de kist kunnen blijven, terwijl andere voor dagelijks gebruik zijn.

Door dubbel te klikken openen we het Optionsvenster van elk gereedschap. We beginnen bij het eenvoudigste.

Het Line Segment Tool blinkt uit in zijn eenvoud en het Optionsvenster bevestigt dit. Slechts de lengte en de richting van het lijnsegment kunnen worden ingesteld en we kunnen de lijn gelukkig ook een vulling geven.

Ook het Arc Segment Tool is geen complex gereedschap. We kunnen hiermee gebogen lijnsegmenten maken.

Absoluut handig voor het maken van mockups van webpagina’s is het nieuwe gereedschap Rectangular Grid Tool. In een handomdraai maak je hiermee roosters waarvan de sectoren gesplitst kunnen worden met de optie Divide in het palet Pathfinder en vervolgens kunnen worden ingekleurd, transparant gemaakt of verwijderd. Het is de snelste manier om een consistente bladverdeling te maken.

Het zusje van de Rectangular Grid Tool is de Polar Grid Tool en hiermee kun je een radiaal rooster maken. Geen gedoe meer met circels en diagonalen, maar maak nu in één keer een schietschijf. Ook hier kunnen de sectoren gesplitst kunnen worden met de optie Divide in het palet Pathfinder en vervolgens afzonderlijk worden bewerkt.

Een handig nieuw selectiegereedschap is het Toverstafje. Anders dan in Photoshop selecteert dit niet pixels van gelijke waarde met een bijbehorende tolerantie, maar eigenschappen zoals lijnkleur, vulkleur, lijndikte, dekking en zelfs overvloeimodus.

Behalve de vervormingssmogelijkheden die Warp en Envelope Distort bieden, zijn er nog 7 andere vervormingsgereedschappen in het gereedschappalet opgenomen. Deze zijn leuk om mee te spelen maar moeten altijd met mate en vooral doelmatig gebruikt worden.

Andere nieuwe gereedschappen zijn de Symbolism Toolsen de Lens Flare Tool

Ozonvriendelijke spuitbus

Het gereedschap Symbol Sprayer

Gebruikers van Painter zijn al jarenlang vertrouwd met de Image Hose, een gereedschap waarmee je samples kunt “spuiten”. Ook Freehand heeft een instrument in de koffer dat hier op lijkt, de Graphic Hose. Illustrator 10 volgt hier nu in maar gaat een hele stap verder.

De Symbol Sprayer spuit niet alleen symbolen, maar is zo verfijnd dat hij symbolen ook opnieuw kan ordenen, van richting laat veranderen, vergroten of verkleinen, transparant maken en zelf een andere stijl kan geven. Wanneer je het icoontje met de spuitbus uitklapt verschijnen 7 andere icoontjes waarmee je de verschijningsvorm van ieder symbool kunt wijzigen.

Ieder gereedschap is apart in te stellen in het venster Symbol Tool Options.

Een groot voordeel van deze Symbolbenadering is de beperking van de bestandsgrootte. Iedere Symbol hoeft slechts één keer te worden bewaard en de mutaties van de Instances worden als extra informatie opgeslagen. We kennen dit principe uit Flash. Daarom biedt de Symbolbenadering voor de export naar Flash voordelen. De Instances van een Symbol blijven overigens bewerkbaar totdat ze omgezet worden naar vectoren met het commando Expand. je kunt ook klikken op het middelste icoontje onderin het palet Symbols. De bestandsgrootte kan dan echter enorm toenemen, omdat elke Instance dan eigen ankerpunten krijgt.

Eindeloos vervormen

Het gereedschap Envelop Distort

Effectief vervormen is een kunst. Het zal niet gemakkelijk zijn om deze kunst te leren in Illustrator 10. In de beperking toont zich immers de meester. En de mogelijkheden in de jongste upgrade zijn nu niet bepaald beperkt.

Net als met transparantie het geval was, is Illustrator nogal laat gekomen met het commando Envelope Distort in vergelijking met zijn rivaal Freehand. We vinden het commando in het menu Object en wanneer we Envelope Distort selecteren, opent zich een submenu. We kunnen vervolgens kiezen voor vervorming met Warp of Mesh. Wanneer we voor de eerste optie kiezen, hebben we de keuze uit 15 instellingen.

In Photoshop 6 werden een aantal van deze vervormingen al geïntroduceerd in combinatie met het tekstgereedschap. We kunnen deze vervormingen in het venster Warp Options instellen.

De curve (in dit geval van de vervorming Flag) en het horizontale en vertikale effect van deze curve kan procentueel worden ingesteld.

Een andere manier om een tekst, object of zelfs bitmap te vervormen, is via de optie Make with Mesh. Over de te vervormen tekst, bitmap of het object wordt “een net gespannen” waarvan je “de mazen” kunt instellen in het venster Envelope Mesh.

Tenslotte zijn er in het gereedschappalet 7 nieuwe vervormingsgereedschappen opgenomen waarmee tekst, objecten en bitmaps vervormd kunnen worden.In tegenstelling tot het filter Liquify in Photoshop is het vervormingensgereedschap in Illustrator vectorgeorieënteerd.

Vaseline op de lens

Dekkingsmasker

Transparantie en overvloeimodi zagen in Illustrator pas na de millenniumwende het licht. Illustrator 9 introduceerde ook het Opacity mask. In tegenstelling tot het Clipping Mask gebruikt het Opacity mask geen hard edge vectorobject maar een gradient.

Je kunt een dekkingsmasker maken door op de options in het palet Transparency te klikken en vervolgens Make Opacity Mask te selecteren.

Wanneer je in het rolmenu van de paletoptions ook nog Show Options selecteeert, breidt het palet Transparency zich uit en zie je een afbeelding van het te maskeren object (in dit geval een bitmap) en de radiale gradient van het Opacity Mask.

Het gereedschap Lens Flare

Een aardig nieuw snufje in Illustrator 10 is de mogelijkheid om lens flares te genereren. Het nieuwe gereedschap bevindt zich in het gereedschappalet onder de rectangle drawing tool. Wanneer je dit uitklapt en dubbel klikt op het ikoontje van de flare tool, verschijnt een uitgebreid venster Flare Tool Options.

In dit venster kun je eindeloos veel instellingen maken. De lens flares zullen fotografen echter niet overtuigen. Maar er zijn beslist leuke mogelijkheden: Wanneer je de verschillende lagen die Illustrator genereert, in LiveMotion als objecten importeert of als compositie in AfterEffects, kun je naar hartelust gaan animeren!

Behangen en stofferen

Het palet Appearance

In het najaar van 1998 introduceerde Adobe het heerlijke speelgoed ImageStyler, een applicatie die inmiddels is opgegaan in het webhoekje van Photoshop en Illustrator. ImageStyler was destijds Adobe’s antwoord op Macromedia’s Fireworks, een handige applicatie voor webdesigners waarmee je op non-destructieve wijze buttons, rollovers en navigatiebalken kunt behangen en stofferen. Dit betekent dat het uiterlijk telekns ingrijpend veranderd kan worden terwijl de grondvorm hetzelfde blijft. In Illustrator 9 werden de paletten Styles en Appearance geïntroduceerd, geadopteerd uit ImageStyler. In de workflow voor webdesigners is non-destructief ontwerpen inmiddels onmisbaar.

Stijlen kunnen worden opgeslagen en het palet Appearance toont je uit welke vormelementen iedere stijl is opgebouwd. Vervolgens kunnen de stijlen eindeloos bewerkt worden en in talloze varianten bewaard worden.

meer artikelen over Illustrator