Adobe Photoshop

PC Pentium III, IV
256 MB RAM
280 MB HD
Windows XP

Mac PowerPC G3,G4,G5
256 MB RAM
320 MB HD
Mac OS X 10.2.4

De beste Photoshop aller tijden?

Photoshop 7 was de eerste gecarboniseerde upgrade en de Macintosh-gebruikers moesten er lang op wachten. In maart 2002, een jaar na de lancering van Mac OS X, verscheen eindelijk de langverwachte upgrade van Photoshop. Het moment voor de grafische wereld om massaal op OS X over te stappen. Toch was Photoshop 7 een magere upgrade. Dat wordt achteraf nog duidelijker nu Adobe Photoshop CS heeft gepresenteerd: de beste upgrade sinds versie 4 en misschien wel de beste Photoshop aller tijden. Anderhalf jaar geleden stelden we dat Photoshop misschien wel uitontwikkeld was. Maar Photoshop CS biedt een aantal nieuwe mogelijkheden waarvan we ons afvragen waarom we deze nooit gemist hebben.

De werkruimte in Mac OS X met de vernieuwde bestandenbrowser.

Photoshop CS wordt geleverd met een handboek,
een installatie-CD en een extra Video Training-CD.

Photoshop 7

Photoshop voor webdesigners

Sinds Photoshop en ImageReady gebundeld zijn, voor het eerst in versie 5.5, wordt de scheiding tussen de imposante beeldbewerker en zijn handige webhulpje steeds vager. Het optimaliseren van afbeeldingen voor het web kon al in Photoshop 6 en is nu verder verfijnd. Het verwisselen van de transparantie van kleuren uit de CLUT (Color Look Up Table) en het toevoegen van transparantie behoren nu tot de mogelijkheden.

Switchen naar Imageready is eigenlijk alleen nog nodig wanneer je geanimeerde gifafbeeldingen of rollovers wilt maken. Want optimaliseren van afbeeldingen voor het web, imageslicing en buttons brouwen, Photoshop 7 kan het allemaal.

Langverwachte Photoshop Filebrowser doet het goed!

Eindelijk heeft Adobe een filebrowser aan Photoshop 7 toegevoegd en dat zal ongetwijfeld door de meeste gebruikers worden toegejuichd. Omschakelen naar ACDSee of de grasduiner van Graphic Converter behoort tot de verleden tijd. Je kunt nu bliksemsnel een doelmap opzoeken in het deelvenster linksboven en onmiddellijk de inhoud bekijken in het rechter deelvenster. De grootte van de miniaturen is uiteraard instelbaar. Linksonder verschijnt bestandsinformatie zoals naam, datum, grootte en formaat. Wanneer je met de cursor over een miniatuur beweegt, verschijnt bovendien een tooltip met bestandsinformatie. Bij dubbelklikken opent de afbeelding zich in een apart Photoshopvenster.

Natural Media

Als het om natural media gaat, is Painter nog altijd op afstand de onbetwiste meester. Toch heeft Photoshop 7 op artistiek terrein een grote sprong voorwaarts gemaakt.

Instelbare penselen zijn in Photoshop natuurlijk niet nieuw, maar de mogelijkheden van het nieuwe palet Brushes zijn absoluut overweldigend. Je kunt voor elk penseel de gewenste instellingen maken: random, pressure, tilt, scaling, colour, en rotation. Deze instellingen kun je natuurlijk allemaal bewaren.

Voor iedere creatieveling is deze nieuwe werkplaats in Photoshop een feest, maar voor de echte freaks en masters in natural media blijft Painter toch the place to be.

Instellingen voor gereedschappen bewaren

In de contextgevoelige optionsbalk die in Photoshop 6 geïntroduceerd is, verschijnt nu een nieuw rolmenu onder het ikoontje van het geselecteerde gereedschap. Wanneer je dit rolmenu opent, worden hier voorkeurinstellingen getoond van het betreffende gereedschap.

Niet alleen voor het tekengereedschap zijn deze instellingen erg handig, ook voor het selectiegereedschap Crop bijvoorbeeld kun je verschillende instellingen maken en opslaan. Zo heb je altijd je favourite uitsnedeformaten en verhoudingen direct bij de hand.

Natuurlijk betekenen de presets voor het gereedschap Type ook een veel directere beschikbaarheid van typografische varianten. Kortom: de presets zijn voor het productieproces een enorme aanwinst.

Het betere afstof- en oplapwerk

Healing Brush en Patch gereedschap

Dat iedereen in Photoshop zijn eigen hoekje heeft, weten de ontwikkelaars bij Adobe als geen ander. Zo ligt er bij elke upgrade in ieders hoekje wel een nieuw speeltje. Van oorsprong is Photoshop een digitale doka en de native users zijn fotografen en retoucheerders. Voor deze laatste groep heeft Adobe nu twee handige nieuwe gereedschappen: de Healing Brush Tool en de Patch Tool.

Deze twee gereedschappen zijn een verfijning van het gereedschap Clone (Stempel). Schaduw, belichting en textuur van het punt waaruit je de kloon maakt, blijven behouden. Hierdoor ontstaat nooit het uitgesmeerde effect dat je krijgt wanneer je met het traditionele Clone gereedschap retoucheert. De Patch Tool werkt het zelfde als zijn broertje, maar is gebaseerd op een vooraf gemaakte selectie. Voor iedereen die regelmatig foto’s retoucheert, zijn alleen deze twee gereedschappen de upgrade naar 7 al waard.

Kneed, pluk, trek, draai, veeg, smeer en bewonder!

Liquify gereedschap

In Photoshop 6 was het commando Liquify te vinden in het menu Image. Het vervormingsgereedschap is nu verhuisd en heeft in het menu Filter een logische plek gekregen.


Wanneer je Liquify selecteert, opent een indrukwekkend dialoogvenster met talloze mogelijkheden. het submenu bestaat nu uit 12 gereedschappen en is uitgebreid met het bekende zoom-(vergrootglas) en navigatiegereedschap (handje) . Rechts bevinden zich de handige nieuwe opties om de dekking van andere lagen aan te passen en om vervormingen op te slaan en te laden. Gelukkig is er nu ook de mogelijkheid tot meervoudig ongedaan maken

meer artikelen over Photoshop