Corel Painter 8

PC Pentium 200 MHz+
128 MB RAM
Win 2000/XP

Mac Power PC G3
128 MB RAM
OS 9.2.2 of hoger
OS X 10.2 of hoger

Opzienbarende facelift

Al zo’ n tien jaar is deze natural media application bij uitstek de lieveling van veel digitale kunstenaars. Painter is niet alleen een programma voor kunstenaars, maar ook een programma dat door (o.a.) kunstenaars ontwikkeld is. Mark Zimmer, Tom Hedges en John Derry gelden als de founding fathers van het Fractal Design Painter en de laatste is na enige omzwervingen door de nieuwe eigenaar Corel weer teruggehaald om het programma nieuwe glans te geven.

De nieuwe Painter interface in Mac OS X

Daar is Corel onder de bezielende leiding van John Derry bijzonder goed in geslaagd en op 16 mei werd zelfs de Macworld Award 2003 toegekend aan deze best upgrade ever. Painter stond niet bekend om zijn vriendelijke werkruimte. In Painter 7 werd al een begin gemaakt aan een grote schoonmaak van Painter’s werkruimte die in de loop der jaren veel was gaan lijken op het atelier van Jan Steen. In Painter 8 is deze opruiming voltooid en het is een plezier om in de werkruimte van Painter rond te navigeren, alsof je met het broertje van Photoshop te maken hebt.

Corel zegt uitdrukkelijk dat Painter geen concurrent wil zijn van Photoshop, maar een aanvulling. Dat is zeker waar, maar toch heeft Corel ook heel duidelijk naar de natural mediadivisie in Photoshop 7 gekeken. De nieuwe Brush Creator in Painter 8 doet denken aan de ‘penselenfabriek’ in Photoshop 7. We mogen Adobe misschien wel dankbaar zijn dat het Painter-gebruikers naar Photoshop 7 heeft proberen te lokken, want daarmee heeft het Corel onbedoeld een impuls gegeven om ons te laten zien dat Painter nog altijd de onovertroffen master natural media is.

Niet alleen de werkruimte heeft een facelift ondergaan; er zijn ook een aantal nieuwe paletten, waarvan het palet Mixer de meest opzienbarende is. Dit palet is ook een palet in de ware zin van het woord: een plaats waar je pixels kunt mengen zoals je verf op een palet mengt. Additieve kleurmenging (met licht) is voor een monitor de natuurlijke methode. Subtractieve kleurmenging (met substantie) zoals je verf mengt, is voor een monitor iets tamelijk revolutionairs. Net zo baanbrekend als dat je op een houten plankje met een penseel licht zou kunnen mengen. Painter 8 maakt het mogelijk.

Eigenschappenbalk
In Photoshop 6 werd de horizontale, contextgevoelige eigenschappenbalk geïntroduceerd, dat een enorme ergonomische verbetering is geweest. Ook de MX-formule van Macromedia maakt gebruik van een langwerpige Inspector en nu heeft Painter 8 wijselijk dit concept gevolgd. (wanneer volgt GoLive nu ook eens?)

Gereedschappalet

Ongetwijfeld is dit het meeste Photoshop-eigen element van de vernieuwde werkruimte. De gereedschappen bevonden zich in het canvas. Wanneer je een paar dagen in Painter gewerkt had en weer terugkeerde naar Photoshop, ging dat nooit zonder culture shock. Niet alleen het gereedschappalet zag er anders uit, bevond zich ergens anders en functioneerde anders, bijna alles was anders en werkte anders.

Onder de kleurkiezer zijn 6 menu’s voor materialen: papersoorten en dragers, verlopen, stoffen, afbeeldingen, enz.

Layers
Ook het palet Layers en Channels volgen het vertrouwde plaatje dat we kennen van Photoshop. Ze bevinden zich ook in dezelfde paletcluster. Corel heeft nu ook eindelijk de industriestandaard voor laagmaskers omarmd en afstand gedaan van de maskingtools.

Odyssee van een verfbus

Painter 8 heeft nu onderdak gevonden bij Corel, maar wisselde daarvoor een paar keer van eigenaar. Oorspronkelijk is Painter ontwikkeld door Mark Zimmer, Tom Hedges en John Derry die samen van 1991 tot 1997 het bedrijf Fractal Design vormen. Daarna gaat Painter naar MetaCreations dat versie 5, 5.5 en Painter Classic op de markt zet. Nadat MetaCreations in 2000 ter ziele is gegaan, verhuist de verfbus naar Procreate een divisie van Corel, die voor versie 6 en 7 verantwoordelijk is. In 2003 vaart Painter 8 volledig onder de vlag van Corel en wint het de Macworld Award 2003.

Naast de totaal vernieuwde interface heeft deze upgrade meer innovatiefs onder zijn dak gekregen. Zo zijn er 4 nieuwe panelen: Brush Creator, Mixer, Info, en Tracker. We zullen deze paletten hierna een voor een onder de loep gaan nemen.

Brush Creator
Dit is het meest uitgebreide paneel. Corel heeft bij het ontwerpen van dit onderdeel goed gekeken naar de ‘penselenfabriek’ in Photoshop 7. We krijgen nu ook stroke previews te zien en is er rechts een ‘ kladblok’ waar we het penseel eerst kunnen testen. Het paneel Brush Creator bestaat uit 3 tabbladen: Randomizer, Transposer en Stroke Designer.

Randomizer

Painter beschikt over 400 presets verdeeld over 30 verschillende technieken. Voor de eigenzinnige en veelseisende kunstenaar is dat natuurlijk niet genoeg. Daarom kun je in Painter varianten van een preset genereren in het tabblad Randomizer. Klik op het knopje met de tandwielen en Painter genereert random telkens 10 varianten


Transposer
In dit tabblad kun je twee materialen/technieken met elkaar mixen. Het is toch weer heel iets anders dan de traditionele gemengde technieken. Ooit eens een HB-potlood proberen te kruisen met een varkensharenpenseel? In de virtuele werkelijkheid is het mogelijk!


Stroke Designer

Dit tabblad is afschrikwekkend door zijn hoeveelheden aan instellingen en is moeilijk begaanbaar voor de beginner. Maar wanneer je inzicht wil krijgen in de ziel van het programma is dit absoluut de plaats waar je moet zijn. Stroke Designer bestaat zelf ook weer uit (16 !) tabbladen: General, Size, Spacing, Angle, Bristle, Well, Rake, Random, Mouse, Cloning, Impasto, Image Hose, Airbrush, Water, Digital water en Liquid.

Mixer

Dit palet is een van de grote verrassingen van Painter 8. De meeste kunstenaars werken vanuit hun gevoel en kiezen hun kleuren zelden uit een keurig geordende rij tubes of pastelkrijtjes in de kleuren van de regenboog. Schilders gebruiken zelfs bijna nooit de verf rechtstreeks uit de tube maar mengen eerst op het palet of op het canvas. Om zoveel mogelijk bij de ervaring en de praktijk van de kunstenaar te blijven, heeft Painter 8 een even eenvoudige als geniale uitbreiding gekregen: een palet waarin je de kleuren subtractief kunt mengen, net zoals je verf mengt. Met een pipet kan de gewenste kleur worden opgepakt en op het doek worden gesmeerd. De grenzen tussen schilderen en digitaal schilderen zijn weer verder vervaagd.


Tracker

Eigenlijk is het vreemd dat dit palet nu pas verschijnt, want het blijkt bijna onmisbaar. Wanneer aan een schilderij werkt heb je meestal een setje penselen in je hand. Varkensharen penselen voor de onderschildering, runderharen en marterharen penselen voor het fijnere werk, een waaierpenseel om vloeiende overgangen te maken, enz… Je kunt telkens weer het penseel ter hand nemen wat het meest geschikt is voor een bepaalde taak. De Tracker funcioneert als een soort ‘gereedschappengeheugen’. Het is wel jammer dat alleen de brushstroke wordt bewaard en niet de kleur. Iets voor Painter 9?

Info

Dit is zeker geen revolutionaire uitbreiding, maar wel een heel belangrijke, omdat het exacte informatie geeft over een afbeelding. Het laat een miniatuurafbeelding zien, de coördinaten en de positie van de cursor, de hoogte en de breedte en contextgevoelige informatie over het geselecteerde gereedschap.

Schetsen
Tenslotte is er een nieuw dialoogvenster gekomen om een foto te converteren naar een schets. Dit is een erg welkome aanvulling omdat foto’s vaak een prima vertrekpunt zijn voor natural media artwork. Je kunt Sketch openen in het menu Effects door te kiezen: Surface Control > Sketch…

Gereedschappen

Er bestaan geen schilderspeciaalzaak waar zoveel gereedschappen zijn te krijgen als in Painter. Om maar te zwijgen over alle varianten. Versie 8 wordt geleverd met 400 nieuwe presets in 30 verschillende technieken/gereedschappen:

Acrylverf
Airbrush
Artists
Menggereedschap
Kalligrafiepennen
Krijt
Houtskool
Kleurpotloden
Contekrijt
Tekenkrijt
“digitale” Waterverf
Vervormingsgereedschap
Gum
Viltstiften
Effecten
Gouache
Image Hose
Inkt
Oliepastel
Olieverf
Paletmessen
Pastelkrijt
Patroonpennen
Potloden
Pennen
Fotogereedschap
Sponzen
Sumi-e penselen
Inkleuren
Aquarelverf

Net zoals in voorgaande versies is de Brush Selector het meest karakteristieke en herkenbare element in Painter gebleven. In de vernieuwde werkruimte is het palet standaard rechtsboven aan de eigenschappenbalk vastgekoppeld, maar het kan ook heel goed als “zwevend” palet worden gebruikt.

Brush Selector

Er zijn twee knoppen die toegang geven tot de gereedschappen: links het soort gereedschap en rechts de variant. De gereedschappen kunnen op 3 verschillende wijzen worden getoond: Thumbnail (hierboven), List (linksonder) en Stroke (rechtsonder). De views kunnen worden geselecteerd door in de Brush Selector op het driehoekje rechtsboven te klikken.

Digital Water Color

Dit gereedschap is nieuw in Painter 8 en is een aanvulling op de waterige technieken.

Materialen
Onder in het nieuwe langwerpige gereedschappalet staan 6 knoppen waarmee je toegang hebt tot een selector, een paneel waaruit je materialen, patronen, foto’s en verlopen kunt keizen. Standaard wordt elke selector geopend in de list view, maar hieronder wordt omwille van de beknoptheid en duidelijkheid de thumbnail view getoond.


Paper &Gradient Selector

Pattern & Weave Selector

Look & Nozzle Selector

Gradients & Papers

Patterns & Weaves


Selection &Image Portfolio


Alles over Painter [Corel.com]

Review Painter 8 [CreativePro.com]

Overzicht van Paintercommunities [About.com]

Painter Creativity Digital Artist’s Handbook [Portrayals.com]

Painter Tutorials [vtc.com]

Sebastian Marquez’ Painter Exercises
meer artikelen over Painter